Datavisualisatie is een discipline waarin diverse soorten kennis bijeen komen. Kennis die normaal gesproken niet in een enkel persoon (of twee) te vinden is. Een artikel schrijven kun je alleen, een tekening maken kun je alleen, maar een infographic maken kan niemand alleen.

Ik noem vier disciplines. 1. Het bijeen harken, verwerken en rangschikken van ruwe data. Data-mining is een eerste voorwaarde voor een infographic. Een stap die zich vaak onttrekt aan de waarneming. Echt een job voor statistici, boekhouders of cijfergeeks. 2. Het doorgronden van databestanden, het vinden van interessante gegevens, onverwachte feiten, is een journalistiek talent. 3. Vervolgens is een ontwerper of illustrator nodig die in samenspraak met (2) de data vertaalt in een mooi, informatief beeld. 4. Dan is er vaak nóg een talent nodig, de programmeur en/of webbouwer die de software kan maken waarmee een grafiek interactief wordt.

Daarom is Inspiring Data een samenwerkingsverband. ‘Visual storytelling’ is een logische volgende stap in de ontwikkeling van moderne media. Eentje die inspeelt op een groeiende behoefte aan integriteit, betrouwbaarheid, transparantie. Cijfers kunnen inspireren. Samenwerking kan dat ook. Die twee bij elkaar gebracht, dat is ‘Inspiring Data’.