De allereerste minor Editorial Media Design (EMD) aan de Hogeschool Utrecht ging gisteren van start met 25 studenten. Onder hen waren maar drie aankomende journalisten! De rest: jonge, slimme, aardige jongelui in diverse vakgebieden als Bedrijfscommunicatie, en natuurlijk Media Design. Maar de journalistiek liet het dus afweten.
Vreemd en zorgelijk, eigenlijk, als je er over nadenkt. Het toont aan dat datavisualisatie geen primaat meer is voor de journalistiek — als het dat al ooit was. Studenten die straks voor bedrijven, instellingen en overheden de communicatie moeten gaan uitstippelen, zijn bij de les – letterlijk en figuurlijk. Jonge journalisten denken nog steeds dat ze het wel redden met een scherp pennetje, of een vlotte cameravoering. Keep on dreaming…
Het vakgebied ontwikkelt zich razendsnel. Natuurlijk omdat er technische mogelijkheden zijn om vanachter je laptop zelf animaties te maken waar je een paartje of wat geleden nog niet van durfde te dromen. Met software die goeddeels gratis is. Maar vooral ontwikkelt datavisualisatie zich nu zo snel omdat iedereen in dit vakgebied wel ziet dat de overdaad aan informatie zo langzamerhand niet meer te behappen is, hoe scherp je ook selecteert. De teksten, foto’s, filmpjes en wat al niet, wie heeft er nog tijd voor? Infographics staan niet alleen maar een beetje mooi te wezen, ze slagen er ook in informatie op een snelle, prettige en compacte manier over te brengen, ook voor mensen die eigenlijk niet zoveel zin hebben in cijfertjes.

Maar goed: de kick-off van de Minor Editorial Media Design (EMD),  datavisualisatie, aan de HU aan de Padualaan in Utrecht was dus gisteren. Opgezet door Carel Kuitenbrouwer en Gert-Jan Peddemors. Ik mocht aan de bak om de studenten een introductie te geven over het onderwerp, en daarna een concrete opdracht in de maag te splitsen. Met die opdracht gaan we de komende maanden aan de slag. Daar kunnen we hier de komende tijd hopelijk wat vorderingen van laten zien. Leuk!