Ik was een paar weken geleden bij een workshop van SETUP Utrecht, een club creatieve, enthousiaste en grensverleggende onderzoekers van de digitale ruimte. Ze onderzoeken het grensvlak van digitale cultuur, offline samenleving en wat het een met het ander doet. All-out geekyness, dus, maar sociaal relevant. ‘Events about digital culture’ , is het motto. Gelukkig stimuleert de gemeente Utrecht deze club grensverleggende onderzoekers. In de workshop gingen we aan de slag met het onderzoek van onze digitale profielen in social networks: ons digitale dna zogezegd. “Data-is-me”, heet dat project. Dat kun je zowel vertaald lezen als ‘Ik ben data’, maar ook als “Dataisme”, als in “Dadaisme”, maar dan met een ‘t’. Die associatie met het Dadaisme als kunstvorm sprekt me erg aan, omdat Dataisme, net als Dadaisme, veel elementen heeft van ”het omkeren van waarden’, of het zoeken van waarde in dingen die ogenschijnlijk triviaal zijn.

Het onderzoeken van je eigen digitale cultuur en de effecten daarvan op je eigen micro-samenleving is zeker niet triviaal, al gaat het om op zichzelf triviale dingen als updates op je Facebook-pagina, fotootjes van alle mensen in je ‘vrienden’-netwerk, etc. Zoals te verwachten, was de workshop propvol en wilden de SETUP-mensen teveel met ons delen. Logisch: de combinatie van geekyness en maatschappelijke betrokkenheid is een garantie voor een stevige overdosis. Dat leidde tot een paar interessante visualisaties: een wall met updates, foto’s, en woordwolken. Gelukkig komt er een vervolg: Data-is-me pt. II. Een aanrader, deze SETUP-initiatieven. http://bit.ly/zVwy5B