De Minor Editorial Media Design aan de Hogeschool Utrecht is achter de rug. De jongelui zijn weer een stapje verder in hun leerproces en zitten nu alweer tot over de oren in hun stageperiode. Iedereen tevreden, niet in de laatste plaats: ikzelf. Want de twee animaties die we, met Inspiring Data, samen maakten met twee groepjes studenten, zijn mooi geworden – en wat meer is: ze worden gebruikt! Een animatie bestond uit een clustertje van vier korte animaties waarin concrete data werden belicht van PEP Intermedius. Dat is een agentschap met bijna tweehonderd kantoortjes waar de miljoenen Kenianen met hun mobiele telefoon betalingen kunnen doen of geld kunnen ophalen. Dit systeem, geïntroduceerd door MPesa, is een gigantisch succes. PEP groeit dus als kool en de Nederlandse directeur, Frederik Eijkman, geeft veel presentaties in alle delen van de wereld om het systeem uit te leggen. PEP zorgt er voor dat Kenianen zonder bankrekening toch toegang krijgen tot financiële diensten, zodat ze via mobiel geld kunnen sturen aan familieleden, of, dat geld kunnen ophalen. De presentaties van Frederik zijn nu een stuk levendiger en informatiever, en zijn internationale publiek begrijp sneller en beter hoe het er met PEP voorstaat.Deze animaties werden gemaakt door Timo Wever, Roos Schrama en Ivo Posthumus.

De tweede animatie is een uitleg van hoe mobiel bankieren nou eigenlijk precies werkt. In vier luikjes worden diverse aspecten van het mobiele bankieren uit de doeken gedaan. Deze animatie is gemaakt voor het algemene publiek en staat sinds deze week op de website van PEP Intermedius. Het aardige is dat de animatie meer is bedoeld voor het buitenlandse Engelstalige publiek dan voor de Kenianen zelf: ‘die weten al precies hoe dit werkt, dus voor die groep is een animatie niet nodig’, wist Frederik ons te vertellen. Dat is ook de reden dat we de voice-over in Swahili niet hebben geactiveerd. Andere reden is dat het Swahili veel breedsprakiger is dan het Engels. Zodat het tempo van de animatie veel te hoog is voor de Swahili-teksten.

Daar had ik nou echt niet aan gedacht. Maar je ziet hier wat voor alle infographics en animaties geldt: ‘the devil is in the details’. De animatie staat op Youtube (http://bit.ly/xLbKF0) en op de website van PEP (http://bit.ly/GVV6fd). Oja, en wie hebben dit gemaakt? Coen Aukema, Devon Verberkmoes en Eva van den Born!