Snel even naar de UvA aan de Oudemanspoort in Amsterdam geweest voor de presentatie van de werkstukken in het project Show Me The Data. Dat is een jaarlijkse master die op een heel brede manier, multidisciplinair dus, naar datavisualisatie kijkt, met studenten uit diverse studierichtingen: New media, Editorial Design, en Artificial Intelligence. Het is een project van de UvA en de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten (HKU). Een verbluffende middag in een internationaal gezelschap. Onder leiding van Yuri Engelhardt en Marcel Worring lieten zes groepen studenten zien waar ze de afgelopen zeven weken aan hadden gewerkt.

Veel werk was nog niet  helemaal af: al doende waren de studenten tegen grote praktische problemen aangelopen (ontbrekende data) en, vooral ook, tegen hun eigen tomeloze ambities. Niks erg, natuurlijk. De resultaten zijn van dien aard dat je zou wensen dat de studenten er nog een aantal maanden aan kunnen doorwerken. En te oordelen naar het enthousiasme en het prettige ‘geek’-gehalte van het gezelschap, zal dat ook wel gebeuren.

De projecten zijn (wie weet hoe lang nog…) te zien op: <http://dataviz.hostingsociety.com> (fijne en minder fijne buurten in New York), en <http://puncake.com/happydata> (waar zijn mensen het gelukkigste?). Andere presentaties komen ook snel online, niet precies bekend is waar. We houden het in de gaten…

Oja, de website van het project: http://showmethedata.nl/2012/