En weer een nieuwe jaargang Editorial Media Design gaat nu, begin september, van start bij de Hogeschool Utrecht. De minor trekt tientallen studenten aan HBO-opleidingen die hun kennis en begrip van het belang van design in een media-omgeving willen bijspijkeren. Vorig jaar was erg leuk, we begeleidden toen in totaal drie groepen studenten met de realisering van hun, soms erg ambitieuze, projecten. Gisteren stond ik voor de hele groep studenten – meest vrouwen- met een gastcollege over ‘verhalen opgraven uit de data’. Hoe haal je uit een hele bende data de verhalen die iets wezenlijks zeggen over je bedrijf, instelling of over de samenleving? De studenten komen uit opleidingen voor communicatie, marketing, journalistiek en dergelijke. De meesten zullen, straks, te maken krijgen met de druk om hun werkgever op een faire, transparante wijze voor het voetlicht te brengen bij de doelgroep, het publiek of de consument. Met een simpel persbericht of een lawine folders ben je er al lang niet meer. De visualisatie van data helpt enorm bij het geven van een gezicht aan een instelling. Waar je voor staat,welke diensten je aanbiedt, welke resultaten je boekt – en wie daarvan mag profiteren. Met Remy Jon-Ming (de infographicsmaker van het Financieele Dagblad) gaan we ons met de studenten storten op een erg interessant project waarmee we, bij Inspiring Data, de komende maanden sowieso erg druk mee worden. Wat dat is? Als we concrete resultaten hebben, zal ik ze hier zeker melden!