Erg druk geweest, de laatste maanden, met het opzetten van de nieuwe training ‘Infographics in je communicatie’.

Na diverse aanvragen voor korte workshops, een kleine spoedcursus, een inspiratiesessie en nog wat van die dingen ontstond het idee eigenlijk vanzelf. Dus ik ben al mijn los ronddwarrelende kennis en ideeën op het vlak van datavisualisatie eens gaan selecteren en ordenen, om er een verhaal mee te vertellen. Een helder, visueel, en concreet verhaal, waarmee ik professionals uit communicatieve vakgebieden iets kan vertellen waar ze wat aan hebben.

Het maken van datavisualisaties leer je natuurlijk niet in een paar middagen, of in een stevig uurtje onderdompelen met een voorbijrazende powerpoint. Om tot iets te komen is veel kennis nodig van, vooral, specifieke softwareprogramma’s, en Excel. Bovendien moet je een design-knobbel hebben. Nee, de bedoeling is dus niet dat ik mensen wel eens even ga leren hoe ze dat allemaal zelf kunnen gaan doen. Wat ik doe, is mensen uitleggen waar en hoe de toegevoegde waarde van infographics in een communicatie-proces optimaal kan worden benut. Want die toegevoegde waarde kan erg groot zijn. Tenminste, als de makers zowel als de opdrachtgever zich goed bewust zijn van de beperkingen en de mogelijkheden. Er kan namelijk erg veel, dus de hamvraag is altijd: wat heb ik te vertellen? En hoe past een infographic in dat verhaal?

Maar al te vaak worden die eerste stappen (‘we willen een infographic!’) erg snel gezet – te snel vaak. Zodat het resultaat er meestal nog wel redelijk gelikt uitziet, maar de infographic inhoudelijk zwaar teleurstelt. We zien dagelijks talloze voorbeelden voorbij komen.

Het realiseren van een infographic is een proces, waarbij het woord ‘storytelling’ wat mij betreft centraal moet staan. Een infographic vertelt een verhaal. De vorm geeft de kans om dat verhaal op een unieke manier te vertellen. Bovendien leent een bepaald soort verhaal zich beter voor een infographic dan voor een stuk tekst zoals dit. Bijvoorbeeld, als er op basis van cijfers of concrete feiten een samenhang, een trend of een afwijking zichtbaar wordt. En als de doelgroep de cijfers meestal liever overslaat, onder het mom van: ‘daar snap ik toch niks van’.

Nouja, inmiddels is die training dus ‘af’, en heb ik de afgelopen maand ruim vijftien medewerkers van de gemeente Utrecht kunnen laten kennismaken met de toepassingen van ‘Datavisualisatie in de communicatie’. Volgende trainingen bij de gemeente staan al op stapel, en overigens ook elders in het land. Infographics zijn anno nu erg populair, maar er zit veel kaf tussen het koren. Vaak zijn het nogal doorzichtige pogingen om met een simpel plaatje zoveel mogelijk linkjes en likes binnen te harken. Of is het een last-minute poging om een saai en commercieel verhaal alsnog van wat sjeu en kleur te voorzien. Het effectief en structureel toepassen van goede datavisualisatie is voor de meeste instellingen en bedrijven nog ver weg. De meesten zetten nu hun eerste baby-stapjes. Maar als het begin goed is, kan het snel gaan.