In de interactieve infographic “100 years of rock (in less then a minute)” komen twee van mijn favoriete werelden samen: die van de popmuziek en die van de infographics. Ik was, in een vroeger leven in de journalistiek, een jaar of tien poprecensent voor diverse kranten. Ik bezocht honderden concerten, van punk tot rock, van Ramones via Iggy Pop naar AC/DC, en via Jefferson Starship en Lou Reed weer terug naar Peter Gabriel, John Cale en The Gun Club. Those were the days … toen popjournalisten nog overal vooraan mochten staan, alle elpees gratis kregen opgestuurd, en je mening als recensent er nog echt iets toe deed – omdat je lezers op basis van zo’n stukje naar de winkel gingen. Dat wisten de platenmaatschappijen ook, vandaar die – anno 2013 – ondenkbare privileges.
Maar goed, we dwalen af. De Amerikaanse concertpromotor Concerthotels heeft een interactieve infographic gemaakt die in al zijn eenvoud precies doet wat je zou willen. In een geanimeerde volgorde schuiven, voorzien van jaartallen en genre-aanduiding, alle soorten rockmuziek  over je scherm. Via lijntjes en simpele tekstblokjes worden de samenhangende genres met elkaar verbonden in een simpele tijdlijn. Zodra het plaatje stilstaat kan er naar hartelust worden geklikt op de blokjes met genre-namen. Wat is in vredesnaam D Beat? Of Nu Rock? New German Wave? Hoe klinkt Industrial? Elke naam laat dan direct een voorbeeld-geluid horen. En goed gekozen voorbeelden zijn het, allemaal. Als je ‘punk’ aanklikt hoor je direct … The Ramones! Folk rock? The Byrds! En je ziet ook meteen aan oplichtende lijntjes met welke andere genres de stroming verbonden is, in verleden en heden. Helemaal goed, dit.

Hier is de link

100 years of rock
100 years of rock