Alsof de tijd heeft stilgestaan en Johan Cruyff nog steeds als een jonge god over de velden zweeft. Zo ervaar ik de vaderlandse voetbalverslaggeving, een paar weken in het WK.

Screenshot Five Thirty Eight

De eindeloze voorbeschouwingen, de meningen, en de analyse achteraf, is is allemaal zo belegen en ouderwets als wat. Er is momenteel meer innovatie en vernieuwing op de grasmat te zien dan bij deze voetbalverslaggevers – wie had dat gedacht? Vooral de omroepwereld, toch al geen toonbeeld van vernieuwing, is nog stevig verankerd in die gezapige zeventiger jaren sfeer van de niet erg knusse woonkamer waarin de NOS haar verslaggevers en gasten op de bruine lederen bank heeft gesitueerd. Waar vervolgens de hele avond gekletst wordt.
Kansberekeningen
Nieuwe, interessanter trends op het gebied van voetbaljournalistiek zijn er natuurlijk wel – in het buitenland. De aandacht voor data en visuele analyse is er groter dan ooit: looplijnen, positie-analyses, de plaats van de balcontacten van een speler op het veld, heat maps, het is allemaal te zien – maar vooral bij de Duitse, Britse en – zelfs- Belgische media. In de VS is de ‘meten is weten’-aanpak al veel langer ingeburgerd. Dat heeft ook te maken met het soort sport: veel individuele prestaties die goed te vergelijken zijn, ook in de teamsporten. Bij de New York Times is de cross-mediale mix van feiten, infographics, beeld, video, verslag, mening en reactie van kijkers en commentatoren  verheven tot een kunst. Dat bewezen ze al met de Winterspelen in Sochi (link).
Nate Silver
Nee, dat is geen kwestie van veel geld. Juist kleine redacties kunnen er hun voordeel mee doen. Dat bewijst Five thirty eight (www.fivethirtyeight.com) een mediablog waar Nate Silver achter zit. Silver is de man die enkele jaren geleden met behulp van data-analyse als vrijwel enige journalist de enorme overwinning van Obama op uitdager Mitt Romney voorspelde. Deze Silver heeft met zijn piepkleine team (toegegeven, onder de vlag van het grote sportkanaal ESPN), een geweldige interactieve infographic ontwikkeld. Die geeft na elke gespeelde wedstrijd exact weer hoe het er voor staat met de kansen van de slinkende groep deelnemers. Mooi gemaakt en erg informatief (link).

Het bewijst ook dat datajournalistiek wel degelijk meer kan toevoegen dat de eenvoudige vermelding van het aantal (kilo)meters dat een speler heeft gelopen, of aantal en plek van balcontacten. Fivethirtyeight gebruikt een groot aantal data (niet alleen van de wedstrijden zelf) om voorspellingen te doen en voegt daarom wat broodnodige zakelijkheid toe aan alle oeverloze praatsessies op tv. Natuurlijk is de voorspellende kracht van al die data relatief gering: daarvoor is het aantal ontmoetingen tussen landenteams nou eenmaal te laag. Dat neemt niet weg dat elke objectieve onderbouwing van al die gratis meninkjes erg welkom is.

Oja, volgens Nate Silver is de kans dat Nederland de WK-titel verovert, nu zo’n 14 procent. Op een keurige derde plaats, na Argentinië (20 procent) en Brazilië (39 procent). Bedenk dat deze cijfers direct weer veranderen na een volgende wedstrijd. Maar toch: een Nederlandse plaats in de halve finale staat nu 0p rond 75 procent. Daarna wordt het lastig. De kans dat we een finale gaan spelen en die ook nog winnen, is erg klein. Dat u het weet.