De aardgaswinning in Groningen veroorzaakt een gestage reeks aardbevingen die de veiligheid van tienduizenden landgenoten bedreigt. Dat werd al erg lang geroepen, maar pas in april gaf de regering het probleem echt toe. De excuses van de minister en de NAM kregen we er gratis bij. Hoe lang de overheid en de NAM dit verband zijn blijven ontkennen, is briljant weergegeven op de geanimeerde website ‘Gronings Gas, een ramp in slowmotion’, gemaakt door Kor Dwarshuis.

gronings-gas-story

Lokale actievoerder zonder personeel
Kor, animatiemaker en dataspecialist, noemt zichzelf ironisch ‘lokale actievoerder zonder personeel’. Hij heeft een website gebouwd met diverse soorten infographics, animaties en een beeldverhaal over verleden en heden van de gaswinning en de aardbevingen.
Hij maakte onder meer een heldere combinatie van (heel veel) data en geografie, gekoppeld aan een tijdlijn. Daarmee wordt in een oogopslag duidelijk waar de boortorens staan, de mensen wonen, waar en wanneer de aardbevingen plaatsvonden – en hoe zwaar die waren. De animatie begint al in 1987 en loopt door tot het heden. Onderop het scherm loopt met de tijdlijn een soort ‘nieuwsticker’ mee met citaten van instellingen op diverse momenten in de tijd. Dat maakt op een speelse manier duidelijk met welke rare argumenten het probleem zo lang is ontkend.
Daaromheen geeft de website allerlei aanvullende feiten voor context en begrip. Nuttig, want wat weet de gemiddelde Nederlander nou van de Schaal van Richter? Er is ook een foto-archief, een historisch overzicht met filmbeelden en geluid, een ‘geluidsgrafiek’, en een interactief netwerk van bestuurders en politici.

gronings gas
Effectieve beeldtaal in de manier waarop de gaswinning is gevisualiseerd.

Labour of love
Er is geen opdrachtgever, het project van Kor is een ‘labour of love’. Of misschien kunnen we het beter een ‘labour of anger’ noemen, ontstaan uit woede. Dat is natuurlijk zeer te prijzen. Al ben ik bang dat Kor Dwarshuis met dit project geen nieuwe klanten zal krijgen uit de hoek van overheid of gaswinning. Dus: petje af voor deze animatiemaker!

Rubriek: Het aanzien van…
In de rubriek ‘Het aanzien van …’ bij Frankwatching belicht ik aan het einde van de maand een infographic over een gebeurtenis, die er bovenuit sprong. Deze keer: Groningse aardbevingen.