#JeSuisCharlie werd op 7 januari een trending hashtag, om een reden die we maar al te goed weten: de aanslag op de redactie van het Franse weekblad. Binnen twee dagen maakte de Britse datajournalist Simon Rogers een interactieve wereldkaart op basis van alle tweets met de hashtag #JeSuisCharlie. In dit eerste artikel van de nieuwe rubriek ‘Het aanzien van…’ licht ik een bijzondere infographic van de maand januari uit.
De visualisatie van Simon Rogers
Rogers beperkte zich tot anderhalve dag, wat de animatie des te sterker maakt. Een dag in het leven van een hashtag die de geschiedenis zal ingaan. Rogers was data-editor bij de Britse Guardian, voordat hij vorig jaar in dienst kwam bij Twitter. Geen wonder dat hij nu op basis van twitterdata zijn visualisaties maakt. Hij maakte gebruik van het programma CartoDB, erg fijn voor mensen die met plattegronden moeten werken, en gratis voor de kleingebruiker.

jesuischarlie

Nieuwe rubriek: Het aanzien van…
Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. Op deze plaats belicht ik vanaf nu elke maand een infographic over een actuele gebeurtenis, die er de afgelopen weken bovenuit sprong. De rubriek is geïnspireerd op Het visuele aanzien van 2014: de meest interessante & innovatieve infographics, het jaaroverzicht met infographics dat hier in december verscheen.