De olieprijzen zijn sinds de tweede helft van vorig jaar op het laagste peil in jaren beland.
Een vat olie kost nu minder dan vijftig dollar, terwijl dat nog geen jaar geleden het dubbele was. In de Verenigde Staten, één van de grootste olie-exporteurs, worden in hoog tempo allerlei maatregelen genomen om de klappen op te vangen. In de relatief dure ‘groene’ energie is ineens niemand nog geïnteresseerd. Ook de ‘gewone’ oliewinning is op een veel lager pitje gezet, in afwachting van betere tijden.
Oliewinning
Bloomberg Business is een mediabedrijf dat vooral oog heeft voor het Amerikaanse bedrijfsleven. Het lijkt daarin een beetje op Quote, maar dan met (veel) meer budget. In deze interactieve infographic laat Bloomberg zien welke gevolgen de lage olieprijs heeft gehad voor de oliewinning in het land. Het aantal actieve boor-installaties is in korte tijd enorm teruggelopen. De tijdlijn geeft aan hoe de gestaag opgaande trend in de prijs en productie ineens kantelt. De titel is ‘spot on’: ‘Watch four years of oil drilling collapse in seconds‘. Groeiende en slinkende bubbels op de kaart van het land geven per regio of per staat aan hoeveel boorinstallaties er nog actief zijn. Er is zelfs een onderscheid gemaakt in soorten installaties, een bewijs dat Bloomberg haar doelgroep goed kent.

aanzienvanmaart

Bollen op de kaart
Je kunt met bollen heel slecht de precieze grootte van iets aangeven. Ronde vormen lenen zich niet voor een exacte vergelijking. Maar in de animatie zie je direct welke kant het op gaat, want elke staat (of regio) heeft een eigen bol die groeit of krimpt. Dus om een globaal beeld te geven en ook de verschillen per staat te kunnen laten zien, werkt dit prima. En wie precies wil weten hoe het zit, krijgt met een mouse-over een zakelijke grafiek te zien met de exacte gegevens per staat. Ook hier loopt de tijdlijn mee.

Deze interactieve infographic, met gecombineerde plattegrond, een tijdlijn en wat concrete cijfers, brengen samen een complex en ook wel wat saai verhaal tot leven.

Rubriek: Het aanzien van…
In de rubriek ‘Het aanzien van …’ belicht ik aan het einde van de maand bij Frankwatching een infographic over een gebeurtenis, die er bovenuit sprong. Deze keer: de oliewinning.