Ach ja, de vakantie zit er weer op. ‘Back to the chain gang’, zouden de Amerikanen zeggen. De makers (en bedenkers) van content halen opgelucht adem. Want hoe kom je die nieuwsarme zomermaanden een beetje door, als contentmanager of webredacteur? 

meisje-gebroken-hart-183x133
Gebroken hart in New York

In de journalistiek heette die periode vroeger de ‘komkommertijd’. Dat kan ook anders. Als creatieve contentmaker bedenk je juist voor die nieuwsarme perioden content die goed past bij de tijd van het jaar, bij je klanten en bij jouw eigen DNA. Ook als je klanten in de ‘switch-off’ stand staan, en even niks van je hoeven.

De New York Times maakte deze zomer de ultieme ‘switch-off’ infographic: een interactieve plattegrond waarop de community zelf de content levert. Rondom een helder onderwerp: ‘Your Best or Worst Summer Dates‘. Iedereen kon zijn of haar eigen prettig of gruwelijke ervaring met een prille geliefde opschrijven. De interactieve plattegrond van de stad geeft er meteen de ‘plaats delict’ bij.

Scrolly-telling in optima forma

Meer is het niet – maar het is genoeg. ‘Simple comme bonjour’, zou de eigenaar van mijn favoriete camping zeggen. Dat is vooral te danken aan het gloednieuwe Summerdate1-595x489en gratis (open source) platform dat Leaflet heet. Het is pas sinds deze zomer te krijgen. Een interactieve plattegrond die locaties koppelt aan afzonderlijke stukjes tekst. Terwijl je door de blogjes scrolt, laat de kaart zien waar het zich afspeelt.

Visual storytelling for dummies

Iedereen kan hier wat mee: het bedrijf dat in online wil laten zien waar het op de wereld welke activiteiten ontplooit. Een community van gebruikers die op deze manier allemaal meepraten in hetzelfde verhaal. Je gaat vanzelf alle verhalen lezen, omdat het allemaal simpel doorloopt. Effectieve scrolly-telling. Je kunt ook vanuit de kaart aanklikken en het bijbehorende verhaaltje lezen (wat is er gebeurd in mijn wijk/stad/land?). Dan is er ook nog een aanklikbaar onderscheid tussen opgebloeide liefde (rode hartjes) en verbroken liefdes (blauw, gebroken). Die keuze in verhaallijnen werkt altijd prima.

Never again …!

Bij veel verhalen haken lezers vaak te snel af omdat je de content maar op een manier kunt consumeren – de manier die de maker voor jou heeft bedacht. Dat kan beter. Leaflet mag eigenlijk in geen enkele content toolbox ontbreken. Visual storytelling for dummies – en gratis. De NYT was er als de kippen bij. Nu jij!

Rubriek: Het aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. In de rubriek ‘Het Aanzien Van’ belicht ik aan het einde van elke maand een infographic over een gebeurtenis, die er deze maand bovenuit sprong.