Wat moet je slikken om gezond honderd te worden? Welke vitaminen, mineralen, kruiden, geheimzinnige stofjes en vreemde drankjes helpen het beste tegen alzheimer, depressie, zwakke botten, hoge bloeddruk, impotentie of al die andere dingen die je leuke leventje – letterlijk – kunnen verzieken?

Gezonde stofjes als bubble

Er zijn boekenkasten vol over geschreven, en elke maand duikt er wel een andere voedselgoeroe op die ons vertelt wat we voortaan echt nooit meer zouden moeten eten (suiker, vet, brood, bier, alcohol, alles uit de magnetron, en, ohja, zout natuurlijk!). En elke maand horen we wel iets over een of ander superfood (Quinoa! Linzen! Boerenkool! Vitamine D! Gewoon kraanwater!) Vergeet die boeken en scroll en klik eens door deze infographic.
David McCandles (van de website Informationisbeautiful) heeft alle bewezen kennis over de werking van stoffen op de gezondheid bijeen gebracht in een interactief overzicht.

De bewezen werking van allerlei stoffen is op een horizontale schaal gezet: van hard bewijs (hoog) naar nul bewijs (laag). Alle stoffen zweven als bollen door de ruimte. Hun grootte en kleur zeggen iets: de kleur zegt iets over het soort werkzame stof (mineraal, vitamine, kruid, etc.), de grootte zegt iets over populariteit bij het publiek en in de medische wereld.

Ziekte in soorten

Er zijn twee slimme aanklikbare filters op het scherm: eentje naar het soort ziekte dat wordt bestreden (kanker, hart- en vaatziekte, depressie, etc.) en eentje naar het soort van werkzame stof (enzym, vitamine, mineraal, kruid, hormoon, etc.). Dus als je vooral wilt weten welke kruiden er goed voor je zijn, kan dat ook.

Schermafbeelding van de infographic
Schermafbeelding van de infographic

Het is daarmee bij uitstek een ‘exploratory’ infographic: je kunt met je eigen vragen aan de slag en krijgt te zien wat je zoekt. Wat is de meest effectieve stof voor een gezond leven? Vitamine D (maakt ons lichaam aan als we maar genoeg in de zon komen). Ook hoog op de lijst: ijzer. Tegen depressie? St. Janskruid staat ver bovenaan. Tegen migraine: vooral moederkruid. En voor betere seks? Helaas… Maar anti-oxidanten schijnen wel te werken tegen onvruchtbaarheid. En L-Carnitine doet wel iets tegen impotentie bij mannen (ja, dat zit in vlees. Dus dat imago van viriele, vleesverslindende mannen is misschien toch waar). En serieus: bij alle antwoorden is een simpele klik genoeg om uit te komen bij het wetenschappelijke rapport waar de claim op is gebaseerd.

 

Rubriek: Het aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. In de rubriek ‘Het Aanzien van’ belicht John Verhoeven aan het einde van elke maand een infographic over een gebeurtenis, die er deze maand bovenuit sprong. Deze keer: wat moet je binnen krijgen om gezond te blijven?