Nu dan eens een mooi voorbeeld van ‘visual storytelling’ van eigen bodem: over klimaat en opwarming, van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het onderwerp is in deze weken niet van de voorpagina’s te branden. Dit naar aanleiding van de mondiale klimaattop in Parijs.
Het PBL heeft een microwebsite gemaakt waarin diverse tools voor visual storytelling samen het hele verhaal laten zien: een ‘scrolly-telling’ site die je vanzelf van het ene in het andere hoofdstuk laat glijden, verdeeld in heldere thema’s en met diverse soorten grafieken en visualisaties. Kijk hier maar. 

Op een ‘scrollytelling’ site is een sterke beginvraag het halve werk.
Op een ‘scrollytelling’ site is een sterke beginvraag het halve werk.

Transparant

Het verhaal begint, zoals het hoort, met een heldere vraag: ‘Are global CO2-emissions still rising?’. Vervolgens wordt bij elke nieuwe vraag direct het korte antwoord geleverd, inclusief interactieve grafieken met staafdiagrammetjes, een treemap waaraan een tijdlijn is gekoppeld, een geografische bubble map, en noem maar op.
Met tot slot een keurige bronvermelding en een ‘meer weten’-hoofdstukje, waar alle onderliggende data zijn verzameld. En wie beeld of data wil gebruiken kan zijn gang gaan, want het PBL legt keurig de regels uit (creative commons). Transparanter kan het niet.

bubblemap
Een ‘bubblemap’ met de boosdoeners
pbl_scherm2treemap-klein
Treemap van landen en hun uitstoot in 1990

Witte raaf

Het Planbureau (PBL) is een instituut dat beleid analyseert en bestuurders strategisch advies geeft op het gebied van milieu, natuur en ruimte. Daarmee is het PBL een serieuze speler in het maatschappelijke debat, dat onafhankelijk en wetenschappelijk werk aflevert. Al eerder scoorde het PBL met het boekje Nederland Verbeeld: een verzameling infographics over diverse aspecten van onze leefomgeving.

Bij het PBL worden infographics als een serieuze tool ingezet om complexe en abstracte onderwerpen letterlijk ‘zichtbaar’ te maken voor een groot publiek. Dat is opmerkelijk, in een tijd waarin de diverse overheden en semi-overheden vooral uitblinken in ellenlange rapporten, saaie lappen tekst en gortdroge websites. Het PBL is een witte raaf: de visualisaties in websites en rapporten zijn goed doordacht en fraai uitgevoerd.pbl_scherm3-treemap-groot

Het mag wat kosten

En wat ook helpt: het mag wat kosten, zo te zien. Dus, beste gemeenten, ministeries, adviesorganen, onderzoeksbureaus en maatschappelijke organisaties: kijk maar, het kan dus wel: een complex verhaal goed en toegankelijk visualiseren voor een groot publiek. Nu jullie!

Rubriek: Het aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. In de rubriek ‘Het Aanzien van’ die ik maandelijks maak voor het marketing- en communicatieblog Frankwatching belicht ik aan het einde van elke maand een infographic over een gebeurtenis, die er deze maand bovenuit sprong. Deze keer: de klimaatinfographics van het PBL.