Infographics gaan meestal niet over cultuur of kunst, maar over cijfers, economie, concrete dingen. Daarom nu eens aandacht voor het belangrijkste culturele evenement van de afgelopen maand, gevat in infographics: de plotselinge dood van David Bowie. 

Aan alles was te merken dat zijn sterven onverwacht kwam; de grote media hadden niks ‘klaarliggen’. Iets wat normaal gesproken wel het geval is als er een belangrijk persoon komt te overlijden. Dan gaat het archief open en komt er razendsnel een overzicht tevoorschijn, dat al eerder is gemaakt door een ijverige journalist (meestal een klusje voor de junior-journalisten in rustige tijden). In krantentermen heette vroeger een belangrijk persoon wiens overlijdensbericht voor alle zekerheid al was gemaakt, een ‘loden dode’. het bericht was al in ‘lood gezet’ en lag ergens op een plank tot het moment daar was. Zo ging dat vroeger, toen de krant nog werd gezet in lood.

Bowie was geen loden dode, dat is zeker. Zijn dood kwam voor iedereen als een schok. Toch zagen we op diverse websites en op Twitter al direct allerlei aardige stukjes en diverse linkjes naar YouTube. Maar zelfs bij de super-professionele BBC duurde het even voor de mediamachine op gang kwam. En zelfs toen was het nog behelpen.

De Twitterstorm bij de dood van David Bowie
De Twitterstorm bij de dood van David Bowie

Spaanse tijdlijn

Ik had diezelfde dag nog een mooie interactieve tijdlijn verwacht, met beeld, audio, tekst en natuurlijk veel video. Daar bestaat een open source programma voor dat je eenvoudig op elke website kunt laten draaien (zoals het uitstekende Timeline JS, ontwikkeld door de Knightlab van de gelijknamige Texaanse Universiteit).

De beste productie die ik kon vinden, is er eentje op een niet-Engelstalige website, die van de Spaanse krant El Mundo. Een vrij simpele tijdlijn met covers, mooi beeld, wat uitleg bij de ‘highlights’ en een leuk icoontje (muzieksleutels) dat doorklikt naar een prima YouTube-uitvoering van het bewuste nummer. Maar niet geactualiseerd voor deze gelegenheid, alleen het slotakkoord. De data van de laatste tien jaar ontbraken verder helemaal. Hoe jammer. Een digitale variant van een ‘loden dode’ die te lang op de plank heeft gelegen en dus eigenlijk is achterhaald door de tijd. Net als de man zelf.

Twitter

De Tweet van Kanye West bereikte in korte tijd een groot publiek

Nou vooruit, dan ook maar een eervolle vermelding voor de aardig geanimeerde infographic van de twitter-storm die oplaaide na het bekend worden van Bowie’s onverwachte overlijden. De populairste tweet was die van Kanye West. Hier had overigens wel heel wat meer van gemaakt kunnen worden. Maar goed, we houden het op een nijpend tijdgebrek. Maar een volgende keer verwacht ik dat de media in een paar uur tijd met iets goeds komen, nu dat in deze tijd zelfs voor een ijverige amateur haalbaar is geworden, met dank aan TimelineJS.

(PS: Inmiddels heeft El Mundo de tijdlijn geactualiseerd tot en met het onheilspellende slotakkoord van Bowie, ‘Lazarus’). 

Rubriek: Het aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. In de rubriek ‘Het Aanzien van’ belicht ik aan het einde van elke maand een infographic over een gebeurtenis, die er deze maand bovenuit sprong.